Innowacyjne rozwiązanie polskiego studenta 

  • Data publikacji: 17.05.2018, 11:47

Studentka z Poznańskiej School of Form działającej w ramach Uniwersytetu SWPS rewolucjonizuje rynek opakowań. Róża Rutkowska zaprojektowała ekologiczne opakowanie, które jest w całości jadalne i nadające się do przetworzenia - i dzięki temu ogranicza odpadki do zera.


SCOBY, bo tak nazywa się ów produkt, jest efektem wielomiesięcznej pracy poznańskiej studentki, która, jak sama mówi, tworzy prace na styku robienia i rośnięcia. Nie jest to pierwszy tego rodzaju produkt na rynku, który ma służyć za opakowanie dla dóbr wytworzonych na farmie - już wcześniej farmerzy posługiwali się zwierzęcą tkanką, żeby hermetyzować i suszyć mięso, np. kiełbasę chorizo. Tym, co wyróżnia rozwiązanie zaprezentowane przez Różę, jest w pełni wegetariańskie opakowanie, które może zostać wyhodowane przez każdego farmera. Pomaga w tym prosty chemiczny proces wymyślony przez autorkę pomysłu.


Metoda produkcji SCOBY polega na dodaniu cukrów oraz innych organicznych substancji do kombuchy. Kombucha to napój zrobiony z herbaty, drożdży oraz bakterii - a samo opakowanie zachowuje jej smak. Zrobienie go zajmuje około dwóch tygodni, ale ze względu na niskie pH zachowuje swoją ważność bardzo długo - autorka mówi, że jej pierwszy prototyp zrobiony pół roku temu wciąż jest jadalny. Oczywiście ważność jest również zależna od tego, co owijamy naszym opakowaniem - produkty z niskim pH, jak orzechy, mogą przedłużyć życie produktu jeszcze bardziej. 


Produkt nie jest dostępny na rynku, ale jego premiera jest planowana jeszcze na wiosnę tego roku.