Rodzaj opakowania mleka wpływa na jego smak
Joseph Tylczak, Wikimedia Commons

Rodzaj opakowania mleka wpływa na jego smak

  • Dodał: Barbara Suchodolska
  • Data publikacji: 30.01.2023, 16:16

Zachowanie świeżości i jakości produktów jest jednym z najważniejszych celów przedstawicieli przemysłu spożywczego. Dotyczy to m.in. producentów mleka, którzy, w walce o dłuższy termin przydatności nabiału, koncentrują się na pakowaniu towaru w pojemniki blokujące dostęp światła. Według badania opublikowanego przez Elsevier w Journal of Dairy Science, materiał, z jakiego taki pojemnik został wykonany, może mieć znaczący wpływ na walory smakowe produktu.

 

Główna badaczka dr MaryAnne Drake z z North Carolina State University podkreśliła, że ze względu na swój delikatny smak mleko, w porównaniu do wielu innych napojów, jest bardziej podatne na nieprzyjemne zapachy opakowań i pochłaniane przez nie posmaki oraz aromaty żywności z otaczającego środowiska chłodniczego.

 

Podczas eksperymentu przebadano mleko pasteryzowane pełne i odtłuszczone. Przechowywano je w całkowitej ciemności i w temperaturze 4°C, w sześciu typach pojemników: kartonach, plastikowej torebce, szkle oraz trzech plastikowych dzbankach wykonanych z różnych tworzyw sztucznych. Próbki poddano obserwacji jeszcze pierwszej doby, a następnie po upływie pięciu, dziesięciu i piętnastu dni, mając na celu analizę związków lotnych. Ostatnim badaniem był ślepy test smaku, dzięki któremu naukowcy mogli sprawdzić czy konsument potrafi rozróżnić mleka przechowane w rozmaitych pojemnikach.

 

Wyniki wykazały, że rodzaj opakowania wpływa na smak napoju, a ponadto mleko odtłuszczone okazało się bardziej podatne na zmiany niż mleko pełne. Spośród różnych typów pojemników kartony najsłabiej zachowały świeżość towaru. Przechowywane w nich mleko wykazywało wyraźnie nieprzyjemny posmak, a w jego składzie zaobserwowano związki z opakowania. Pojemnikiem, który najlepiej zachował smak mleka, było szkło, lecz plastikowe butelki również zachowywały jego świeżość skuteczniej niż karton.

 

Żródło: ScienceDaily