Spożywanie owoców poprawia samopoczucie, a pikantnych przekąsek je obniża
Julia Zolotova/unsplash

Spożywanie owoców poprawia samopoczucie, a pikantnych przekąsek je obniża

  • Dodał: Klaudia Nowak
  • Data publikacji: 18.07.2022, 16:53

Naukowcy z College of Health and Life Sciences Uniwersytetu Aston wykazali, że częste spożywanie owoców poprawia samopoczucie oraz obniża liczbę zgłaszanych objawów depresji. Z kolei osoby, które jedzą wiele pikantnych przekąsek w ciągu dnia, odczuwają (między innymi) wyższy poziom niepokoju.

 

W badaniu wzięło udział 428 osób dorosłych mieszkających w Wielkiej Brytanii. Naukowcy przyglądali się ich nawykom żywieniowym, stylom życia, jak również wzięli pod uwagę wiek, stan zdrowia psychicznego oraz fizycznego. Porównując ze sobą różne dane, zauważyli związek między spożywanymi najczęściej produktami a zdrowiem psychicznym badanych.

 

Wykazano, że spożywanie owoców bogatych w składniki odżywcze poprawia samopoczucie oraz obniża liczbę zgłaszanych objawów depresji. Zaś osoby, które w ciągu dnia lubią podjadać pikantne przekąski (np. chipsy), częściej odczuwają niepokój oraz odznaczają się gorszym samopoczuciem. Wykazano także, że osoby wybierające produkty ubogie w składniki odżywcze częściej zgłaszają różne objawy lęku, stresu i depresji, co oddziałuje bezpośrednio na dobrostan psychiczny.

 

 

Źródła: Aston University/ Science Daily/ N. J. Tuck, C. V. Farrow, J. M. Thomas, Frequency of fruit consumption and savoury snacking predict psychological health, „British Journal of Nutrition” 2022, nr 1, doi.: 10.1017/S0007114522001660.
Klaudia Nowak – Poinformowani.pl

Klaudia Nowak

Pedagożka i studentka Indywidualnych Studiów Międzyobszarowych UŚ. Pasjonatka nauk społecznych, w szczególności socjologii wizualnej, psychologii osobowości oraz pedagogiki kultury. W mediach społecznościowych kryje się pod pseudonimem @autodydaktyczna.