Budowanie domów z odpadów spożywczych? Opracowano nową technologię
Paul Brennan/Pixabay

Budowanie domów z odpadów spożywczych? Opracowano nową technologię

  • Dodał: Aleksandra Bazelak
  • Data publikacji: 01.06.2022, 10:45

Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio, Kota Machida i Yuya Sakai, opracowali technologię przekształcania odpadów żywnościowych w potencjalnie jadalny cement do użytku budowlanego.

 

Marnowanie żywności to ogromny problem zarówno w Japonii, jak i na całym świecie. W 2019 r. Japończycy wyprodukowali około 5,7 mln ton odpadów żywnościowych. Yuya Sakai, profesor nadzwyczajny nauk przemysłowych na Uniwersytecie w Tokio wraz ze swoim studentem Kota Machidą opracowali nową technologię wykorzystania resztek spożywczych. W ten sposób chcą przyczynić się do zmniejszenia globalnego ocieplenia, łagodząc problemy związane z odpadami żywności, które emitują metan, gdy gniją na wysypiskach śmieci.

 

Sakai wymyślił tę technologię podczas badań nad zrównoważonymi materiałami, które mogłyby zastąpić tradycyjny beton. Najpierw opracował sposób jego wytwarzania poprzez poddanie sproszkowanych cząstek drewna kompresji cieplnej. Trzyetapowy proces suszenia, rozdrabniania i prasowania został wykonany przy użyciu prostych mieszarek i kompresorów, które - jak twierdzą badacze - można kupić na Amazonie.

 

Następnie wraz ze swoim studentem Kota Machidą, postanowił zrobić to samo z odpadami spożywczymi. Wcześniejsze próby wykorzystania odpadów żywnościowych do produkcji cementu wymagały dodania tworzyw sztucznych, aby materiały mogły się ze sobą skleić.

 

- Największym wyzwaniem było to, że każdy rodzaj odpadów żywnościowych wymaga innej temperatury i ciśnienia - tłumaczył Sakai.

 

Inne eksperymenty z wykorzystaniem odpadów spożywczych w budownictwie koncentrowały się głównie na stosowaniu takich materiałów jak fusy po kawie czy popioły z bioodpadów jako wypełniacza w zwykłym betonie. Sakai i Machida twierdzą, że udało im się z powodzeniem wyprodukować cement z liści herbaty, skórek pomarańczy i cebuli, fusów po kawie, kapusty pekińskiej, a nawet resztek z pudełka na lunch. Dopasowali smaki za pomocą różnych przypraw i odkryli, że kolory, zapach i smak cementu mogą być całkiem atrakcyjne.

 

- Aby móc zjeść ten materiał, trzeba by go połamać na kawałki i ugotować - powiedział Sakai.

 

Japoński profesor twierdzi, że proces ten można by wykorzystać do tworzenia jadalnych prowizorycznych budynków mieszkalnych na wypadek katastrof.

 

- Jeśli ewakuowanym nie można dostarczyć żywności, mogliby oni jeść np. prowizoryczne łóżka wykonane z cementu spożywczego. Mamy nadzieję, że to zastąpi produkty z plastiku i tradycyjnego betonu, które mają gorszy wpływ na środowisko - podsumował Sakai.

Źródło: AP News

Aleksandra Bazelak

Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.