Pewność siebie w trakcie gotowania a zdrowie psychiczne
Jason Briscoe/unsplash

Pewność siebie w trakcie gotowania a zdrowie psychiczne

  • Dodał: Klaudia Nowak
  • Data publikacji: 23.03.2022, 12:00

Nowe badania, przeprowadzone na grupie 657 uczestników siedmiotygodniowego programu nauki zdrowego gotowania i odżywiania, wykazały pozytywny związek między pewnością siebie, wynikającą z nabytych umiejętności kulinarnych, a zdrowiem psychicznym.

 

Pewność siebie jest modelem psychologicznym opartym na interakcji naszego organizmu z warunkami i sytuacjami, w jakich na co dzień funkcjonujemy[1]. Wytwarzane poczucie jest zmienne. Może zarówno wzrastać, jak i obniżać się w zależności od subiektywnej interpretacji czynników zewnętrznych. Niebagatelny wpływ na pewność siebie ma również nasza osobowość, bowiem niektórzy z nas z natury będą bardziej pewni siebie, inni mniej.

 

Środowisko i kultura mogą bezpośrednio oddziaływać na wyróżnione zjawisko, jak też to, w jaki sposób postrzegamy własne umiejętności i kompetencje. Co istotne, wynik tej interakcji nierzadko determinuje stan zdrowia psychicznego. O tym fakcie wiedzieli badacze z Uniwersytetu Edith Cowan (ECU), którzy postanowili sprawdzić, czy wybiórcze i specyficzne zdolności również kształtują wyróżnione przesłanki.

 

Na podstawie eksperymentalnego kursu, który trwał 7 tygodni i miał na celu rozwijanie umiejętności kulinarnych związanych ze zdrowym odżywianiem, badacze odnotowali, że po odbytym programie wzrósł ogólny stan zdrowia, subiektywna witalność i poziom zdrowia psychicznego jego uczestników, utrzymujący się nawet 6 miesięcy po ukończeniu kursu, czego nie zauważono w przypadku grupy kontrolnej.

 

Ponadto zaobserwowano wzrost umiejętności gotowania oraz pewności siebie, jak również możliwość łatwiejszej zmiany nawyków żywieniowych i przezwyciężania barier dotyczących zdrowego odżywiania. Przy czym zdrowie psychiczne badanych poprawiło się, mimo iż ich dieta nie uległa zmianie. Jak podkreśliła jedna z badaczek, J. Rees: Poprawa jakości diety ludzi może być strategią zapobiegawczą, która powstrzyma lub spowolni wzrost złego stanu zdrowia psychicznego, otyłości i innych zaburzeń metabolicznych.

 

 
[1] Z. Zaborowski, Koncepcja pewności siebie, „Studia Psychologica” 2002, nr 3, s. 120-123.
Źródła: Z. Zaborowski, Koncepcja pewności siebie, „Studia Psychologica” 2002, nr 3, s. 119-130/ Science Daily/ J. Rees, S. Ch. Fu, J. Lo, R. Sambell, J. R. Lewis, C. T. Christophersen, M. F. Byrne, R. U. Newton, S. Boyle, A. Devine, How a 7-Week Food Literacy Cooking Program Affects Cooking Confidence and Mental Health: Findings of a Quasi-Experimental Controlled Intervention Trial, „Frontiers in Nutrition” 2022, nr 9, doi.: 10.3389/fnut.2022.802940.
Klaudia Nowak – Poinformowani.pl

Klaudia Nowak

Pedagożka i studentka Indywidualnych Studiów Międzyobszarowych UŚ. Pasjonatka nauk społecznych, w szczególności socjologii wizualnej, psychologii osobowości oraz pedagogiki kultury. W mediach społecznościowych kryje się pod pseudonimem @autodydaktyczna.