Zidentyfikowano najstarsze znane słomki do picia piwa
manfredrichter/Wikimedia

Zidentyfikowano najstarsze znane słomki do picia piwa

  • Dodał: Aleksandra Bazelak
  • Data publikacji: 21.01.2022, 00:35

Archeolodzy zidentyfikowali najstarsze zachowane słomki do picia. Długie, srebrne i złote rurki mają ponad 5 tysięcy lat i prawdopodobnie służyły do picia piwa ze wspólnego naczynia.

 

Po raz pierwszy znaleziono je w 1897 roku w Majkop na Kubaniu. Ten duży kurhan jest jednym z najsłynniejszych grobów elity epoki brązu z tego regionu, zawiera szczątki 3 osób i i setki cennych przedmiotów. Wśród nich było osiem rur, każda o długości ponad metra, niektóre z figurkami byków na trzonie. Wcześniejsze badania zidentyfikowały je jako berła lub być może słupy do baldachimu. Obecnie są wystawione w Muzeum Ermitażu w Sankt Petersburgu, ale do tej pory ich przeznaczenie pozostawało nieznane. Zespół naukowców z Rosji podjął się ponownego ich zbadania.

 

- Punktem zwrotnym było odkrycie granulek skrobi jęczmiennej w pozostałości z wewnętrznej powierzchni jednej ze słomek. Dostarczyło to bezpośrednich dowodów na to, że rurki z kurhanu Majkop były używane do picia - powiedział dr Viktor Trifonov, główny autor badań z Instytutu Historii Kultury Materialnej Rosyjskiej Akademii Nauk w Sankt Petersburgu.

 

Pojawiły się domysły, że słomki te służyły do picia piwa, choć badacze nie mogli potwierdzić, że jęczmień został poddany fermentacji. Picie piwa przez długie rurki stało się powszechną praktyką we wczesnej mezopotamskiej cywilizacji Sumerów. Podczas swoich badań dr Trifonov i jego zespół zidentyfikowali kilka kluczowych podobieństw do takich sumeryjskich słomek. Przede wszystkim, większość z nich posiada metalowe sitka do odfiltrowania zanieczyszczeń występujących w starożytnym piwie, co jest również widoczne w słomkach z Majkop.

 

- Przed przeprowadzeniem tych badań nigdy bym nie uwierzył, że w najsłynniejszym elitarnym pochówku z wczesnej epoki brązu na Kaukazie głównym przedmiotem nie będzie broń ani biżuteria, ale zestaw cennych słomek do picia piwa - powiedział dr Trifonov.

Źródło: Cambridge University Press

Aleksandra Bazelak

Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.