Stworzono kostki lodu, które się nie topią
UC Davis/YouTube

Stworzono kostki lodu, które się nie topią

  • Dodał: Aleksandra Bazelak
  • Data publikacji: 01.12.2021, 10:40

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nowy rodzaj kostki chłodzącej, która może zrewolucjonizować sposób utrzymywania żywności i jej dostarczanie w stanie świeżym, bez polegania na tradycyjnych opakowaniach chłodzących.

 

Nowe kostki chłodzące zawierają ponad 90% wody i innych składników, które utrzymują i stabilizują strukturę. Są miękkie w dotyku i zmieniają kolor w zależności od temperatury. Nie zawierają plastiku, nie topią się, są antybakteryjne, biodegradowalne oraz zapobiegają zanieczyszczeniom. Można je zaprojektować lub przyciąć do dowolnego potrzebnego kształtu i rozmiaru.

 

- Kiedy lód się stopi, nie można go ponownie wykorzystać. Pomyśleliśmy, że możemy zrobić tak zwany lód stały, który służyłby jako czynnik chłodzący i nadawał się do wielokrotnego użycia - powiedział Gang Sun, profesor na Wydziale Inżynierii Biologicznej i Rolniczej.

 

Projekt stanowi alternatywę dla tradycyjnego lodu i może zmniejszyć zużycie wody i wpływ na środowisko. Nowe kostki chłodzące oferują również stabilne temperatury, aby zmniejszyć psucie się żywności i mogą być idealne dla firm transportowych i producentów żywności. W lipcu zgłoszono patent na projekt i koncepcję.

 

Źródło: UC Davis

Aleksandra Bazelak

Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.