Wykorzystanie grzybów w walce ze zmianami klimatycznymi
TomaszProszek/Pixabay

Wykorzystanie grzybów w walce ze zmianami klimatycznymi

  • Dodał: Aleksandra Bazelak
  • Data publikacji: 01.12.2021, 10:15

We wtorek (30.11) naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Europy ogłosili plany stworzenia największej podziemnej mapy sieci grzybów, argumentując, że są one często niezauważane i pomijane, a mogą pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi.

 

Eksperci są zgodni, że śledzenie wpływu zmian klimatycznych na sieci grzybów jest ważne, ponieważ ​​posiadają one zdolność do naturalnego usuwania z powietrza dwutlenku węgla, głównego gazu cieplarnianego. Grzyby wykorzystują węgiel do budowy sieci w glebie, za pomocą których łączą się z korzeniami roślin i transportują do nich substancje odżywcze. Takie wzajemne współżycie królestwa roślin i grzybów nazywa się mikoryzą.

 

W nowym projekcie naukowcy poinformowali, że zgromadzą 10 tys. próbek DNA z grzybów na całym świecie, aby określić, w jaki sposób rozległe sieci tworzone przez grzyby w glebie zmieniają się w wyniku działalności człowieka - w tym globalnego ocieplenia. Uważa się, że jest to pierwsza poważna próba mapowania podziemnych ekosystemów w ten sposób.

 

- Grzyby są niewidzialnymi inżynierami ekosystemów, a ich utrata pozostaje niezauważona przez opinię publiczną. Nowe modele badawcze i klimatyczne dostarczają niezbitych dowodów na to, że przetrwanie Ziemi jest związane z tym co się dzieje pod ziemią - powiedziała Toby Kiers, profesor biologii ewolucyjnej na Uniwersytecie w Amsterdamie i współzałożycielka organizacji non-profit Society for the Protection of Underground Networks, która jest autorką projektu.

 

W przyszłym roku w Patagonii zostaną pobrane pierwsze próbki i będzie to kontynuowane przez około 18 miesięcy. Dzięki mapie podziemnej sieci grzybów naukowcy mają nadzieję wskazać najbardziej zagrożone ekosystemy i współpracować z lokalnymi organizacjami ochrony przyrody, aby spróbować stworzyć dla nich korytarze ochronne.

Źródło: ABC News

Aleksandra Bazelak

Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.