Wilgotniczka papuzia - grzyb ukrywający się w żelowym płaszczu
YouTube/Screenshot

Wilgotniczka papuzia - grzyb ukrywający się w żelowym płaszczu

  • Dodał: Ela Albadri
  • Data publikacji: 16.11.2021, 15:27

Grzyby z różnych gatunków Gliophorus, takie jak wilgotniczka papuzia, posiadają żelową otoczkę kapelusza i nóżki. Są one niejadalne, jednak w naturze pełnią istotne funkcje jako wskaźniki jakości użytków zielonych.

 

Sposób gospodarowania glebą powoduje mniej lub bardziej intensywny wzrost wilgotniczki. Do podstawowych cech charakterystycznych tych grzybów zalicza się żelową warstwę ochronną, jaka pojawia się zarówno na zewnętrznej warstwie kapelusza, jak i na nóżce. Niestandardowe preferencje organizmu wilgotniczki papuziej pozwalają jej na zasiedlanie obszarów ubogich w składniki odżywcze, niekiedy wręcz wyjałowionych. Grzyb rośnie przede wszystkim w nieulepszonych, kwaśnych bądź neutralnych ziemiach. Typowy dla niego woskowy wygląd i blask na powierzchni powoduje, że stosunkowo łatwo można go napotkać w większość państw europejskich.

 

Tak zwana woskowa papuga (z ang. Parrot Waxcap) została opisana pod względem taksonomicznym dopiero w XVIII wieku. Aktualna nazwa pochodzi z XIX wieku i została wprowadzona przez niemieckiego mykologa, Paula Kummera, który przeniósł wilgotniczkę papuzią do rodzaju Hygrocybe (wilgotnic z rodziny wodnichowatych). Żelowa ochrona sprawia, że wilgotniczka przykuwa uwagę zwierząt, choć może okazać się trująca.

 

Etymologia nazwy wilgotniczki papuziej jest bezpośrednio utożsamiana z walorami wizualnymi grzyba. Wodnista i mięsista powierzchnia przyczyniła się do utworzenia pierwszego członu w nomenklaturze mykologicznej. Z kolei paleta barw, jaka może towarzyszyć poszczególnym okazom, sprawia wrażenie bogactwa kolorów spotykanych u papug. Oślizgła struktura zewnętrzna grzyba powoduje z kolei, że w naturalny sposób odstrasza ona ludzi od zbierania wilgotniczki w celach spożywczych. Wszystkie Gliophorus są wrażliwe na nadmierne nawożenie gleby. Ich zdolności przystosowawcze do ubogich zasobów składników odżywczych stanowią przedmiot badań naukowych nad odkryciem nowych zastosowań tego grzyba.

 

Źródło: First Nature, Naturalmente 8/2014, Plantlife