Odkryto nową wadę mięsa drobiowego
zjsdcarl/Pixabay

Odkryto nową wadę mięsa drobiowego

  • Dodał: Karolina Koźlak
  • Data publikacji: 14.11.2021, 18:25

Wady mięsa drobiowego są nieodłącznym zagadnieniem towarzyszącym produkcji drobiarskiej. Ich częstotliwość występowania wzrosła wskutek prowadzonych prac hodowlanych ukierunkowanych na maksymalne przyrosty ptaków. Do najbardziej znanych wad należą między innymi syndrom białych włókien oraz mięso blade, miękkie i wysiękowe (PSE). Wskutek występowania tych wad, każdego roku producenci tracą miliardy złotych, dlatego tak ważne są działania mające na celu identyfikowanie i śledzenie przyczyn ich powstania u żywych zwierząt. Jednak niedawno odkryto jeszcze jedną wadę mięsa brojlerów, która może stać się utrapieniem producentów. 

 

Hiszpańscy naukowcy zauważyli, że konsumenci w okolicach Walencji coraz częściej zaczęli zgłaszać występowanie w mięsie drobiowym rurkowatej struktury na powierzchni piersi ptaka, przypominającej długiego i cienkiego robaka. Eksperci postanowili zbadać nieznany twór. W tym celu zebrali 4 piersi drobiowe zareklamowane w supermarketach oraz przeprowadzili eksperyment, w ramach którego utrzymywali 120 sztuk drobiu linii Ross, w standardowym, komercyjnym systemie, od 1. do 42. dnia życia ptaków. Eksperyment przeprowadzono na doświadczalnej hali w Centrum Badań nad Zwierzętami i Technologii.

 

42. dnia brojlery poddano ubojowi, a próbki ich mięśni piersiowych pobrano w warunkach sterylnych. Każdą próbkę następnie umieszczono w 10% obojętnej buforowanej formalinie na co najmniej 48 godzin.

 

Wszystkie zareklamowane piersi drobiowe na swojej powierzchni miały wspomnianą już strukturę oraz krew, które zaobserwowano także na mięśniach piersiowych 120 brojlerów. 

 

Za pomocą badania mikroskopowego potwierdzono, że twór ten jest dużym naczyniem krwionośnym, które penetruje mięsień piersiowy, pokrytym warstwą tkanki tłuszczowej. Należy zaznaczyć, że nie jest to typowa cecha anatomiczna brojlerów i nigdy wcześniej nie zaobserwowano jej u ptaków. Ponadto wszystkie próbki badanych mięśni były w pewnym stopniu zdegradowane. 

 

Badanie polegało na tym, że 4 sklepowe próbki i 120 eksperymentalnych pocięto poprzecznie. Następnie kawałki o grubości około 0,5 cm umieszczono w parafinie. Kolejno pocięto je na około 2,5 mm skrawki, poddano rutynowej obróbce i wybarwiono hematoksyliną oraz eozyną. Wybrane skrawki wybarwiono także barwnikiem trichromowym Massona i barwnikiem Weigerta Van Giesona.

 

Badacze przypuszczają, że naczynie, tak jak inne wady mięsa drobiowego, powstało wskutek nienaturalnie szybkiego wzrostu zwierząt. Jednak istnieje możliwość, że wykształcenie nowego naczynia krwionośnego może być sposobem na dostosowanie się ptaków do intensywnego wzrostu mięśni, co jest swego rodzaju odpowiedzą na wymagania stawiane przez komercyjną produkcję. 

 

Odkrycie nowego naczynia żylnego w mięśniach ptaków jest niezwykłe, ponieważ rzadko można zaobserwować powstanie nowych struktur anatomicznych u zwierząt. Ponadto proces powstawania naczyń krwionośnych jest bardzo złożony i jest wynikiem współpracy wielu rodzajów komórek w organizmie. W przypadku brojlerów najprawdopodobniej powstało wskutek silnego niedotlenienia mięśni. 

 

Do poznania dokładnych przyczyn powstania naczynia i opracowania strategii zapobiegania jego pojawieniu, konieczne są dalsze badania. 

 

 

Źródła: Ceny Rolnicze, Catalá-Gregori i wsp., "New vascular structure in broiler breast: Breast-Vessel" Poultry Science, 2021
Karolina Koźlak – Poinformowani.pl

Karolina Koźlak

Studentka kryminalistyki i nauk sądowych, inżynier zootechniki, copywriter i pasjonatka tanatologii.