Wpływ owoców i warzyw na zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży
Ja Ma/unsplash

Wpływ owoców i warzyw na zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży

  • Dodał: Klaudia Nowak
  • Data publikacji: 09.10.2021, 11:55

Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wykazali związek między jedzeniem warzyw i owoców a zdrowiem psychicznym dzieci i młodzieży. Badacze przeanalizowali dane zebrane od prawie 9000 uczniów mieszkających w Wielkiej Brytanii.

 

Powiązanie między zdrowiem fizycznym a odżywaniem jest od lat niezaprzeczalne. Jednakże kwestia potencjalnego związku między zdrowiem psychicznym a sposobem odżywania się dzieci i młodzieży nie było dotąd wystarczająco zbadane.

 

Mając to na uwadze, naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii postanowili przeanalizować dane zebrane od 7570 uczniów szkół średnich i 1253 uczniów szkół podstawowych mieszkających w Norfolk (w Wielkiej Brytanii). Uczestnicy samodzielnie zgłaszali swoje wybory żywieniowe, jak i brały udział w testach sprawdzających aktualny poziom ich samopoczucia.

 

Na tej podstawie odkryto, że tylko 1 na 4 uczniów w wieku gimnazjalnym i 28% dzieci w wieku szkolnym zjada zalecane przez ekspertów 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Natomiast ponad 1 na 5 uczniów szkół średnich i 1 na 10 dzieci ze szkół podstawowych nie je na co dzień śniadań.

 

Jak stwierdził jeden z głównych badaczy: Odkryliśmy, że rodzaje śniadań i obiadów spożywanych przez uczniów szkół podstawowych, jak i średnich były również znacząco związane z dobrym samopoczuciem. Dzieci, które jadły tradycyjne śniadanie miały lepsze samopoczucie niż te, które jadły tylko przekąskę lub napój.

 

Zespół badaczy wykazał również, że sposób odżywiania ma taki sam wpływ na samopoczucie i stan zdrowia psychicznego dzieci jak jakość życia w domu rodzinnym. Tym samym liczba spożywanych owoców i warzyw oddziałuje podobnie jak częstotliwość kłótni rodzinnych czy ogólna jakość relacji.

 

 

Źródła: Science Daily/ R. Hayhoe, B. Rechel, A. Clark, C. Gummerson, S. Smith, A. Welch, Cross-sectional associations of schoolchildren’s fruit and vegetable consumption and meal choices with their mental well-being: a cross-sectional study, „BMJ Nutrition, Prevention & Health” 2021, doi.: 10.1136/bmjnph-2020-000205.
Klaudia Nowak – Poinformowani.pl

Klaudia Nowak

Pedagożka i studentka Indywidualnych Studiów Międzyobszarowych UŚ. Pasjonatka nauk społecznych, w szczególności socjologii wizualnej, psychologii osobowości oraz pedagogiki kultury. W mediach społecznościowych kryje się pod pseudonimem @autodydaktyczna.