W południowej Norwegii powstanie pierwsza w Europie podwodna restauracja

  • Data publikacji: 17.08.2018, 10:11

Wkrótce będzie o jeszcze jeden dobry powód więcej, aby odwiedzić południową Norwegię: kolacja na głębokości pięciu metrów poniżej poziomu morza. Under w miejscowości Lindesnes będzie pierwszą w Europie i największą na świecie podwodną restauracją.

 

Przyciągniemy turystów z całego świata, to jest nasz cel, mam nadzieję i wierzę, że to będzie początek nowej ery dla branży turystycznej - mówi Gaute Ubostad, jeden z założycieli tego wyjątkowego projektu. Podwodna restauracja Under z pewnością umieści południową Norwegię na mapie wszystkich smakoszy, tych z kraju, jak i całego świata.

 

Chcemy stać się liderem, aby odnieść sukces na rynku międzynarodowym, a restauracja nie tylko wzmocni pozycję Norwegii Południowej, ale także wzmocni Norwegię jako całość. Wierzę, że będzie to atrakcja, która sprawi, że ​​coraz więcej osób będzie uważać za ekscytujące przybycie do Norwegii i połączenie wizyty tutaj z innymi rzeczami - mówi Ubostad.


Restauracja Under będzie budowana na nieregularnych wodach w Spangereid w gminie Lindesnes, na południowym krańcu Norwegii. Podwodna atrakcja turystyczna zostanie udostępniona do użytku publicznego w 2019 roku.

Tak wyjątkowy projekt jest innowacyjny, oryginalny i tworzony z rozmachem. Under będzie największą na świecie podwodną restauracją z miejscami siedzącymi dla 100 gości. To jest coś, z czego cała Norwegia będzie mogła być dumna. Kompleks w Lindesnes będzie jednocześnie pierwszą podwodną restauracją w Europie.



Na zdjęciu powyżej widać, jak będzie wyglądać przekrój budynku nad powierzchnią. Przypomina formację skalną wynurzającą się z morza.

Na poniższym zaś widać, jak będzie wyglądało główne wejście do restauracji widziane z brzegu. Ten spektakularny budynek zaprojektowała wielokrotnie nagradzana firma architektoniczna - Snøhetta.




Po wejściu do restauracji, rozpocznie się wyjątkowa podmorska podróż. Będzie można tutaj zejść do głębokości pięciu metrów pod poziomem morza. Ogromna szklana ściana zapewni wyjątkowy wgląd w życie wewnątrz cieśniny (Skagerrak), łączącej Morze Północne z Morzem Bałtyckim.

Będzie możliwość obserwowania wszelkiego rodzaju gatunków ryb tutaj pływających, w tym dorszy czy kolorowych ryby wargowych, a także homarów, fok i charakterystycznych wodorostów. 

Szef kuchni w firmie Under nazywa się Nicolai Ellitsgaard Pedersen, co oznacza, że ​​jedzenie będzie czymś, na co warto poczekać. Pedersen był wcześniej szefem kuchni w uznanej restauracji Måltid w centrum Kristiansand. W restauracji będzie duży wybór owoców morza, ale także możliwość spróbowania ptaków morskich czy dzikich owiec, które pasły się na pobliskim archipelagu.

 

Podwodna restauracja będzie warta podróży sama w sobie. Jednak w regionie Lindesnes można doświadczyć wielu innych ciekawych rzeczy. Vigeland - miejskie centrum Lindesnes - znajduje się w odległości 15 minut jazdy od Mandal. Stamtąd droga prowadzi do Spangereid, gdzie znajduje się słynny Kanał Spangereid. Gaute Ubostad chciałby, aby wszystko było jak najdogodniejsze dla gości, którzy przyjeżdżają z daleka. Dlatego też obiekt Lindesnes Sea Hotel jest oddalony ledwie kilka minut spacerem od restauracji.

Under jest na bardzo dobrej drodze do stania się atrakcją znaną na całym świecie. Niedługo po tym, jak firma Snøhetta przedstawiła pierwsze wizualizacje Under, pojawiło się ogromne zainteresowanie mediów. Wiadomość o największej podwodnej restauracji na świecie dotarła nawet do CNN.