Nowe równanie matematyczne kształtu jaja
Peggychoucair/Pixabay

Nowe równanie matematyczne kształtu jaja

  • Dodał: Aleksandra Bazelak
  • Data publikacji: 07.09.2021, 12:15

Naukowcy stworzyli uniwersalną formułę matematyczną, która może opisać każde ptasie jajo występujące w przyrodzie, co do tej pory było nieskuteczne. Jest to znaczący krok w zrozumieniu nie tylko samego kształtu jaja, ale także tego, jak i dlaczego ewoluowało.

 

Kształt jaja już od dawna przyciąga uwagę matematyków, inżynierów i biologów z analitycznego punktu widzenia. Z racji różnych właściwości, jajko zostało nazwane „idealnym kształtem”. Jest wystarczająco duże, aby inkubować zarodek, wystarczająco małe, aby opuścić ciało w najbardziej efektywny sposób i nie toczyć się po ułożeniu, jest wystarczająco solidne strukturalnie, aby udźwignąć ciężar i być początkiem życia wielu gatunków.

 

W analizie wszystkich kształtów jaj wykorzystano cztery figury geometryczne: kulę, elipsoidę, jajowatą i gruszkowatą (stożkową lub gruszkowatą), z matematycznym wzorem na gruszkowaty kształt, który nie został jeszcze wyprowadzony. Aby temu zaradzić, naukowcy wprowadzili dodatkową funkcję do wzoru jajowatego, opracowując model matematyczny pasujący do całkowicie nowego kształtu geometrycznego, scharakteryzowanego jako ostatni etap ewolucji kulistej elipsoidy, który można zastosować do dowolnej geometrii jajka.

 

Nowy wzór matematyczny kształtu jajka opiera się na czterech parametrach: długości jaja, maksymalnej szerokości, przesunięciu osi pionowej i średnicy w ¼ długości jaja. Opisy matematyczne wszystkich podstawowych kształtów jaj znalazły już zastosowanie w badaniach żywności, inżynierii mechanicznej, rolnictwie, naukach biologicznych, architekturze i aeronautyce.

 

- Z niecierpliwością czekamy na zastosowanie tej formuły w różnych branżach, od sztuki po technologię, architekturę i rolnictwo. Ten przełom pokazuje, dlaczego takie wspólne badania z różnych dyscyplin są niezbędne - powiedział dr Valeriy Narushin, były badacz wizytujący na Uniwersytecie w Kent.

 

Przykładowo formułę tę można zastosować do konstrukcji inżynierskich naczyń cienkościennych o kształcie jaja, które powinny być mocniejsze od typowych naczyń kulistych.

Źródło: University of Kent

 

 

Aleksandra Bazelak

Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.