Zwalczanie ślimaków ciastem chlebowym?
Capri23auto/Pixabay

Zwalczanie ślimaków ciastem chlebowym?

  • Dodał: Aleksandra Bazelak
  • Data publikacji: 30.08.2021, 18:40

Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Oregonie wykazało, że ciasto chlebowe może stanowić środek wabiący dla ślimaków. To odkrycie może prowadzić do lepszych sposobów zwalczania tych szkodników w rolnictwie i uprawach domowych.

 

Spośród 28 gatunków ślimaków występujących w Oregonie, dwa są szczególnie kłopotliwe: Cornu aspersum (ślimak ogrodowy) i Deroceras reticulatum (pomrowik plamisty), które żerują na uprawach powodując znaczne straty finansowe, sięgające nawet 60-100 milionów dolarów. Obecnie rolnicy i ogrodnicy domowi do zwalczania ślimaków używają metaldehydu, fosforanu żelaza lub soli sodowej EDTA. Te moluskocydy są stosunkowo drogie, mogą wykazywać właściwości toksyczne i działają z różnym skutkiem. Po przeprowadzeniu badania okazało się, że skutecznym środkiem do zwalczania ślimaków może być prosta mieszanina mąki, wody i drożdży.

 

Aby określić, co będzie najbardziej atrakcyjną przynętą, oprócz ciasta chlebowego, naukowcy użyli różnych produktów spożywczych, np. piwa, ogórka, sałaty, truskawek, cytrusów, pomidorów i Marmite (popularnego w Wielkiej Brytanii smarowidła do chleba na bazie drożdży). Najwięcej ślimaków przyciągnęło ciasto chlebowe, w jednym przypadku było to nawet 18 000 sztuk w ciągu 48 godzin.

 

Biorąc pod uwagę prostotę, niski koszt i dostępność składników, ciasto chlebowe ma potencjał nie tylko do ochrony upraw w Stanach Zjednoczonych, ale także w krajach, w których dostęp do pestycydów jest ograniczony. Suchy preparat miałby prawdopodobnie nieograniczony okres trwałości i byłby łatwy w transporcie.

 

- Ciasto chlebowe jest nietoksycznym i skutecznym środkiem, który może być stosowany w kontroli ślimaków na całym świecie, zarówno przy użyciu pułapek z przynętą, jak i może również stanowić dodatek do istniejących metod, aby poprawić ich atrakcyjność - powiedział Rory McDonnell, profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie w Oregonie.

Źródło: Oregon State University

Aleksandra Bazelak

Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.