Beton z warzyw i owoców. Jest pachnący, jadalny i wytrzymały
Materiały prasowe/ University of Tokyo

Beton z warzyw i owoców. Jest pachnący, jadalny i wytrzymały

  • Dodał: Patrycja Kwaśniewicz
  • Data publikacji: 08.07.2021, 19:30

Naukowcy z Japonii stworzyli nowatorski materiał budowlany z odpadów spożywczych. Ze względu na swoją wytrzymałość może być najlepszym zamiennikiem betonu. 

 

Docent Yuya Sakai z Instytutu Nauk Przemysłowych z Uniwersytetu Tokijskiego i Kota Machida, którego badania były częścią jego studiów podyplomowych na uniwersytecie, zainspirowali się wykorzystaniem odpadów spożywczych w budownictwie. Tłumaczyli, że marnotrawstwo żywności kosztuje miliardy funtów rocznie, a koszty dla środowiska są ogromne. Przetestowano więc produkty spozywcze, aby sprawdzić, czy mogą one wytwarzać materiały budowlane o kompatybilnej lub lepszej wytrzymałości niż beton.

 

Kota zaadaptował metodę prasowania na gorąco, używając niższych temperatur (od 50 do 150 stopni Celsjusza), aby wytwarzać materiały czterokrotnie mocniejsze niż beton. Materiał jest nietoksyczny i choć można go bezpiecznie spożywać, „jest raczej chrupiący”.

 

Materiały wyprodukowane z kapusty, skórki pomarańczy i skórek cebuli mają czterokrotnie większą wytrzymałość od betonu i można również wyprodukować szereg naturalnych kolorów, gdyż materiał zachowuje swój oryginalny kolor, a kiedy doda się do miksu jeszcze inne elementy, można kontrolować i zmieniać jego odcienie.

 

- Mechanizm wiązania tych materiałów nie jest jeszcze do końca wyjaśniony, więc musimy je zbadać i udowodnić. To będzie następny krok. Chcemy również zbadać większą różnorodność resztek żywności - powiedział Kota Machida.

 

Badania wzbudziły już zainteresowanie niektórych producentów produktów, ale konieczne są dalsze prace, zanim materiały zostaną dopuszczone do użytku w budownictwie.

Źródło: zenger.news