Kiełbasa wieprzowa wyprodukowana w laboratorium
Jonathan Taylor/Unsplash

Kiełbasa wieprzowa wyprodukowana w laboratorium

  • Dodał: Ela Albadri
  • Data publikacji: 29.05.2021, 12:33

Na początku 2021 roku udało się wyprodukować pierwszą kiełbasę wieprzową, która w całości pochodzi z procesów laboratoryjnych. Szacuje się, iż produkt może być dostępny na rynku spożywczym już w 2022 lub 2023 roku.

 

Kiełbasy typu bangers zostały wytworzone z wieprzowiny produkowanej w zbiornikach wodnych. Gotowe towary mogą być stosunkowo długo przechowywane w magazynach. Zastąpienie tradycyjnych kiełbas odzwierzęcych tymi wyrobami ma za zadanie ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i zwolnić zasoby ziemi wykorzystywane dotychczas do chowu świń. Kiełbaski pochodzące z laboratorium nazwano na cześć Winstona Churchilla.

 

Nowoczesne wytwory branży spożywczej pozyskuje się z wieprzowiny sztucznie hodowanej w zbiornikach o temperaturze 37oC, uzupełnionej witaminami, minerałami i składnikami odżywczymi. Mięso do produkcji pochodzi od świń i zostało oddzielone z kawałków tłuszczu i mięśni wyciętych z nóg znieczulonych zwierząt. Opracowana przez Oxford University i Ivy Farm Technologies firma, której współzałożyciel-naukowiec pochodzi z rodziny rzeźników, planuje do 2025 roku upowszechnić sposób przetwarzania mięsa wieprzowego. Metoda ta pozwoli wyprodukować 12 000 ton wieprzowiny w ciągu roku, co odpowiada wykorzystaniu 170 000 świń.

 

Przedsiębiorstwo odpowiedzialne za nowatorskie produkty mięsne oczekuje obecnie na autoryzację prototypu i umożliwienie rozpoczęcia procesu masowego wytwarzania swoich dóbr. Robocza nazwa kiełbas została zainspirowana prognozą Winstona Churchill z 1931 roku, kiedy to brytyjski premier podkreślił, że można uniknąć hodowli całego kurczaka, by zjeść jego część, jeśli na konkretnych nośnikach wyprodukuje się jedynie fragment. Najnowszy wyrób jest utożsamiany ze spełnieniem tego założenia.

 

Źródło: The Mirror