Co robią mięsożercy, gdy czują winę podczas jedzenia mięsa?
David Butler/Pixabay

Co robią mięsożercy, gdy czują winę podczas jedzenia mięsa?

  • Dodał: Aleksandra Bazelak
  • Data publikacji: 06.05.2021, 14:15

Nowe badania przeprowadzone przez School of Management, szkołę biznesu w stanie Nowy Jork, wykazały, że większość ludzi, kiedy czuje się winna z powodu jedzenia mięsa - wcale nie spożywa go mniej. Zamiast tego wybiera danie mięsne, które jest przygotowane w zdrowszy sposób.

 

Pomimo rosnących obaw o dobrostan zwierząt, informacjach o negatywnym wpływie przemysłu mięsnego na środowisko i ciągłego wzrostu popularności diet roślinnych, około 90% konsumentów nadal deklaruje spożycie mięsa. Jest to głęboko zakorzenione w większości kultur i zdecydowana większość ludzi wciąż będzie to robić, nie bacząc na problem cierpienia zwierząt i podkreślając korzyści zdrowotne, jakie zapewnia jedzenie mięsa. 

 

By zrozumieć przyczyny takiego stanu rzeczy, przeprowadzono serię badań z udziałem blisko 1500 konsumentów. Wzbudzano w nich poczucie winy, prosząc, aby pomyśleli o emocjach zwierząt oraz ich cierpieniu. W jednym przypadku zaadaptowano nawet prawdziwą kampanię, prowadzoną przez grupy zajmujące się dobrostanem zwierząt, która przedstawiała świnię mówiącą: Jestem sobą, nie mięsem. Następnie badanym kazano dokonać wyboru pomiędzy dwoma daniami mięsnymi (zdrowy grillowany kurczak lub smażone w głębokim tłuszczu nuggetsy) lub dwiema opcjami bezmięsnymi (grillowane warzywa lub teriyaki stir fry).

 

Większość konsumentów wybierała zdrowe danie mięsne, aby zmniejszyć poczucie winy. Co ciekawe, gdy powiedziano badanym, że producent mięsa posiada certyfikat za humanitarne traktowanie zwierząt, konsumenci wybierali smaczniejszą, niezdrową opcję. Nawet osoby, które deklarowały niskie spożycie mięsa – nie decydowały się na danie na bazie warzyw.

 

- Badanie pokazuje, że kiedy nasze standardy moralne i egoistyczne pragnienia wchodzą w konflikt, często wygrywa nasz własny interes. Jak odkryliśmy, kiedy ludzie czują się winni z powodu problemów związanych z cierpieniem zwierząt, nie unikają mięsa - zamiast tego wybierają zdrowszą opcję, aby usprawiedliwić swój styl życia – powiedziała Sunyee Yoon, główna autorka badania i adiunkt ds. marketingu w School of Management.

Źródło: Journal of Consumer Psychology

Aleksandra Bazelak

Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.