Natura i technologia? Powstanie robo-roślin
- Dodał: Aleksandra Bazelak
- Data publikacji: 07.04.2021, 11:25
Naukowcy z Singapuru opracowali technologiczny system komunikacji z roślinami. Dzięki niemu możliwe jest np. zdalne sterowanie rośliną poprzez aplikację w smartfonie.
Rośliny emitują bardzo słabe sygnały elektryczne, a ich nierówne i woskowe powierzchnie utrudniają efektywne montowanie czujników. Badacze z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang opracowali miękkie elektrody, przypominające folię, które ściśle przylegają do powierzchni rośliny i mogą dokładniej wykrywać sygnały. Są one przymocowane za pomocą tzw. termożelu, przyjmującego stan płynny w niskich temperaturach, a zamieniającego się w żel w temperaturze pokojowej.
Opatentowali to na muchołówce wenusjańskiej - małej, mięsożernej roślinie, która łapie swoje ofiary poprzez uwięzienie ich w swoich szczękach. Naukowcy wyposażyli jej liście w elektrody, a następnie naładowali je niewielkim napięciem elektrycznym. Następnie przymocowali ostrza do robotycznego ramienia i połączyli urządzenie z aplikacją na smartfonie. Po naciśnięciu przycisku – udało się kontrolować otwieranie i zamykanie szczęk muchołówki.
Scientists from @NTUsg have made a device that can deliver electrical signals to and from plants, opening the door to plant-based #robotics and plant health #sensors. #NTUsgResearch #NTUsg2025 @NatureElectron https://t.co/dMMk0vb7Dv pic.twitter.com/0gbp2yUT23
— NTU Singapore (@NTUsg) March 16, 2021
Głównym zamysłem powstania technologicznego systemu komunikacji z roślinnością jest odbiór sygnałów emitowanych przez rośliny, dzięki czemu rolnicy będą w stanie wykryć problemy ze swoimi uprawami na wczesnym etapie. Może to być szczególnie przydatne w obliczu rosnących zagrożeń związanych ze zmianami klimatycznymi.
- Monitorując sygnały elektryczne emitowane przez rośliny, możemy być w stanie wykryć ewentualne nieprawidłowości. Rolnicy mogą dowiedzieć się, kiedy choroba jest w toku, nawet zanim na uprawach pojawią się pełnoobjawowe symptomy - powiedział Chen Xiaodong, główny autor badania.
Źródło: phys.org
Aleksandra Bazelak
Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.