Jaki związek mają wędliny z chorobami psychicznymi?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Salami_aka.jpg/1024px-Salami_aka.jpg

Jaki związek mają wędliny z chorobami psychicznymi?

  • Dodał: Agata Bonk
  • Data publikacji: 20.07.2018, 12:16

Naukowcy z Johns Hopkins University odkryli zaskakujący związek pomiędzy występowaniem manii a dietą bogatą w wędliny i peklowane mięso, m.in. salami, hot dogi czy suszone mięso wołowe. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Molecular Psychiatry.

 

Prace zespołu neurowirusologa z Johns Hopkins University, Roberta Yolkena, początkowo skupione były nad ewentualnym związkiem pomiędzy chorobami przenoszonymi drogą pokarmową a zaburzeniami psychicznymi. Badania przeprowadzone na 1101 osobach w wieku 18-65 lat (zarówno cierpiących na choroby psychiczne, jak i zdrowych) zamiast tego wykazały, że dieta pacjentów hospitalizowanych z powodu stanów maniakalnych była bogata w wędliny czy peklowane mięso (3,5 razy częściej niż u innych badanych). Okazało się także, że taki związek nie występuje u pacjentów, u których zdiagnozowano inne zaburzenia psychiczne, takie jak schizofrenia, ciężka depresja czy zaburzenia afektywne dwubiegunowe bez epizodów maniakalnych.

 

Badanie w dużej mierze polega jedynie na obserwacji, dlatego nie można jednoznacznie ustalić związku przyczynowo-skutkowego, jednakże naukowcy spekulują, że za taki stan rzeczy może odpowiadać substancja chemiczna używana do konserwacji mięsa – azotan.

 

Zespół postanowił kontynuować swoje badania, przeprowadzając doświadczenie na szczurach. Zwierzęta karmione były tradycyjnym pokarmem oraz wołowiną bogatą w azotan i go pozbawioną. Po około dwóch tygodniach szczury na diecie bogatej w azotan wykazywały zaburzenia snu oraz nadpobudliwość. Ilość azotanów, którą dziennie spożywały zwierzęta, odpowiada ilości zawartej w hot dogu czy salami.

 

Okazało się również, że dieta bogata w tę konkretną substancję chemiczną spowodowała zaburzenia składu flory jelitowej u szczurów. Także zmiany w mózgu charakterystyczne były dla zaburzeń afektywnych dwubiegunowych.

 

Choroba dwubiegunowa charakteryzuje się epizodami depresji i manii, które mogą trwać tygodniami lub miesiącami i które objawiają się podwyższonym nastrojem i energią. Stany maniakalne mogą prowadzić u pacjentów do ryzykownych zachowań oraz urojeń, co wymaga częstej hospitalizacji. Choroba dwubiegunowa diagnozowana jest najczęściej u dwudziestoparolatków. Na razie nie stwierdzono jednoznacznie jej przyczyn, ale naukowcy często wskazują na obciążenia genetyczne i styl życia.

 

W innych badaniach niezdrowa dieta, w tym również duże spożycie mięsa, powiązana została z podwyższonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń psychicznych. Prawdopodobnie zmiany w mózgu powodowane są przez stan zapalny, stres oksydacyjny czy zmiany we florze jelitowej. Yolken uważa, że jego badania dostarczają kolejnego spojrzenia na powstawanie tego skomplikowanego schorzenia

Agata Bonk

Studentka Międzywydziałowych Indywidualnych Studiów Matematyczno-Przyrodniczych na Uniwersytecie Warszawskim, miłośniczka nauki, George'a Orwella, karate i wycieczek rowerowych :)