Białka mleka mogą pomóc zwalczyć wirusa SARS-CoV-2
jackmac34/Pixabay

Białka mleka mogą pomóc zwalczyć wirusa SARS-CoV-2

  • Dodał: Karolina Koźlak
  • Data publikacji: 23.03.2021, 19:00

Nowozelandzka firma Quantec poinformowała, że zlecone przez nią badania wykazały, iż kompleks białkowy uzyskany ze świeżego pasteryzowanego mleka (IDP) skutecznie chroni komórki przed wirusem SARS-CoV-2 oraz łagodzi objawy wywoływanej przez niego choroby. 

 

Firma twierdzi, że IDP ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. 

 

- Poprzednie badania wykazały, że IDP działa jak bariera i wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu jest skuteczne przeciwko grypie i opryszczce pospolitej. Teraz może też pomóc w walce z COVID-19 - powiedział Raewyn McPhillips, dyrektor generalny Quantec. 

 

Firma zleciła badania w niezależnym laboratorium w Stanach Zjednoczonych, które potwierdziły, że IDP chroni komórki przed koronawirusami oraz pomaga zmniejszyć nasilenie objawów. 

 

IDP jest naturalnym kompleksem białek mleka, który zawiera ponad 50 bioaktywnych białek, mających właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwzapalne, dzięki czemu IDP jest znacznie skuteczniejsze niż jego poszczególne części składowe, czyli na przykład laktoferyna czy laktoperoksydaza. 

 

Quentec planuje przeprowadzić badania kliniczne w celu opracowania serii produktów zdrowotnych dla konsumentów. Według McPhillipsa wyniki badań sugerują, że kompleks białkowy może odegrać ważną rolę w walce z wirusem SARS-CoV-2.

Źródło: Farmer
Karolina Koźlak – Poinformowani.pl

Karolina Koźlak

Studentka kryminalistyki i nauk sądowych, inżynier zootechniki, copywriter i pasjonatka tanatologii.