Raport UNEP 2021 dotyczący marnotrawienia żywności
Ylanite Koppens/Pixabay

Raport UNEP 2021 dotyczący marnotrawienia żywności

  • Dodał: Patrycja Kwaśniewicz
  • Data publikacji: 08.03.2021, 19:40

Marnujemy miliony ton żywności każdego roku, podczas gdy miliony ludzi na całym świecie głodują. Raport Food Waste Index 2021 opublikowany 4 marca 2021 roku ujawnił, że 17% całej żywności dostępnej na poziomie konsumenckim zostało zmarnowanych w 2019 roku. W tym samym roku około 690 milionów ludzi musiało głodować. 

 

Aż 931 milionów - tyle ton żywności zmarnowano, z czego 61% pochodziło z gospodarstw domowych, 26% z usług gastronomicznych, a 13% ze sprzedaży detalicznej. To około 23 milionów 40-tonowych ciężarówek potrzebnych do transportu tych odpadów. Gdyby stały w łańcuchu jedna za drugą, okrążyłyby Ziemię siedem razy. 

 

Co istotne, badanie przeprowadzone przez Program Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) ujawniło, że marnowanie żywności nie jest problemem tylko krajów rozwiniętych, ale globalnym. Dane, choć wciąż niewystarczające, ujawniły, że marnotrawstwo żywności było znaczne, niezależnie od poziomu zamożności państwa. Dane dotyczące wszystkich trzech obszarów marnotrawienia żywności, a mianowicie gospodarstwa domowego, usług gastronomicznych i handlu detalicznego, były dostępne tylko dla krajów o wysokich dochodach. Indeks został przygotowany na podstawie danych z 54 krajów, a następnie ekstrapolowany na pozostałe kraje. W dokumencie zauważono, że na poziomie gospodarstwa domowego marnotrawiono średnio 74 kilogramy żywności na mieszkańca.  

 

Niektóre kraje, takie jak Austria i RPA, wytwarzają bardzo małe ilości odpadów, odpowiednio 39 kg i 40 kg na mieszkańca w ciągu roku. Z drugiej strony, kraje takie jak Nigeria i Rwanda wytwarzają odpady w ilości odpowiednio 189 kg i 164 kg na mieszkańca w tym samym czasie. W przypadku Indii ilość odpadów na mieszkańca w ciągu roku wyniosła 50 kg. Wyniki te odbiegają od wcześniejszych twierdzeń koncentrujących marnotrawienie żywności na konsumentów w krajach rozwiniętych i produkcji żywności, przechowywania i strat transportowych w krajach rozwijających się. Jednak globalna dostępność danych o marnotrawieniu żywności jest obecnie niska, a metody pomiaru charakteryzują się dużą zmiennością. 

 

- Przez długi czas zakładano, że marnotrawstwo żywności w domu stanowi poważny problem tylko w krajach rozwiniętych - powiedział Marcus Gover, dyrektor wykonawczy WRAP, brytyjskiej organizacji non-profit, który współpracował z UNEP nad opracowaniem indeksu - Wraz z publikacją raportu Food Waste Index widzimy, że sprawy nie są tak jednoznaczne. Mając zaledwie dziewięć lat do końca, nie osiągniemy celu zrównoważonego rozwoju (SDG) jeśli nie zwiększymy znacząco inwestycji w zwalczanie marnotrawienia żywności w domu na całym świecie. 

 

Cel 12.3 zamieszczony w agendzie na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju 2030 mówi o tym, że do 2030 roku należy zmniejszyć o połowę globalną ilość marnowanej żywności per capita w sprzedaży detalicznej i konsumpcji, zmniejszyć straty żywnościowe w procesie produkcji i dystrybucji, w tym straty powstałe podczas zbiorów. 

 

Marnotrawienie żywności ma również znaczący wpływ na środowisko, społeczeństwo oraz gospodarkę. Na przykład 8-10% globalnej emisji gazów cieplarnianych jest związanych z żywnością, która nie jest spożywana. 

 

- Ograniczenie marnotrawienia żywności ograniczyłoby emisje gazów cieplarnianych, spowolniłoby niszczenie przyrody poprzez przekształcanie terenu i zanieczyszczenie, zwiększyłoby dostępność żywności, a tym samym zmniejszyło głód i zaoszczędziło pieniądze w czasie globalnej recesji - powiedział Inger Andersen, dyrektor wykonawczy UNEP. 

 

 

- Jeśli chcemy poważnie podejść do kwestii zmiany klimatu, utraty przyrody i różnorodności biologicznej oraz zanieczyszczenia i odpadów, przedsiębiorstwa, rządy i obywatele na całym świecie muszą dołożyć wszelkich starań, aby ograniczyć marnotrawienie żywności. Tegoroczny szczyt ONZ ds. systemów żywnościowych będzie okazją do podjęcia nowych, śmiałych działań w celu zwalczania marnotrawienia żywności na całym świecie - powiedział Inger Andersen. 

 

Straty i marnotrawstwo żywności powodują rocznie około 940 miliardów dolarów strat ekonomicznych. Obniżki mogą pomóc zaoszczędzić pieniądze rolnikom, firmom i gospodarstwom domowym. Pełen raport można przeczytać tutaj.

 

Źródło: UN Environment Programme/DownToEarth/Drishti IAS