Naukowcy przeanalizują wino, które leżakowało w kosmosie
- Dodał: Marta Wolf
- Data publikacji: 26.01.2021, 21:25
Space Cargo Unlimited, europejski startup, wysłał w kosmos francuskie wino Bordeaux. W lutym zostaną otwarte pierwsze butelki, które przez rok krążyły wokół Ziemi. Naukowcy przeanalizują, jak radzą sobie w środowisku kosmicznym, a w lutym najlepsi sommelierzy sprawdzą jego smak.
W listopadzie 2019 roku dwanaście butelek wina wystartowało na pokładzie statku kosmicznego Northrop Grumman Cyrus z NASA Wallops Flight Facility, na Wallops Island w stanie Wirginia w USA. 13 stycznia kapsuła statku SpaceX Crew Dragon z delikatnym ładunkiem, który został przygotowany przez Nanoracks, wylądowała w Zatoce Meksykańskiej. Uszkodzenie było głównym zmartwieniem NASA w procesie zatwierdzania projektu. Butelki były przechowywane w indywidualnie zaprojektowanych aluminiowych pojemnikach z dopasowanymi wkładkami z pianki i dodatkowymi uszczelkami.
Wysłanie w przestrzeń kosmiczną wina, a także kilogramów aparatury, to jedynie część eksperymentu. Głównym celem jest zbadanie procesu starzenia wina w kosmosie i określenie, jak mikrograwitacja wpływa na smak i skład strukturalny żywności, która podlega starzeniu i jakie czerpie ona korzyści. Wino jest idealnym produktem do takich obserwacji, ponieważ zawiera bakterie i drożdże. Wcześniej, dzięki doświadczeniom, udało się wypracować przełomową dla procesu konserwacji żywności pasteryzację. Nicolas Gaume uważa, że przestrzeń kosmiczna może być odpowiedzią na problemy rolnictwa.
Po degustacji wino zostanie przekazane do laboratorium. W Institute of Vine and Wine Science na Uniwersytecie w Bordeaux dojrzewa 12 identycznych butelek, tylko bez kosmicznej przeszłości. Dwa zestawy zostaną porównane i przeanalizowane. Naukowcy bardzo dokładnie zbadają skład chemiczny, różnice między nimi i zmiany, jakie w nich zaszły.
https://t.co/6uB8ihVgQE
— enolife.ar (@EnolifeA) January 14, 2021
Amerizaron 12 botellas de vino y 320 vides que pasaron un año en el espacio para un experimento científico que investiga las alteraciones en las características organolépticas sufre el vino en esas condiciones. @NASA @nicolas_gaume @SpaceCu @etablon pic.twitter.com/gWDC1SQ9Pv