Od lat 90. XX wieku zniknęło 25% gatunków pszczół
Jon Sullivan/commons.wikimedia.org

Od lat 90. XX wieku zniknęło 25% gatunków pszczół

  • Data publikacji: 25.01.2021, 20:00

Masowe wymieranie pszczół to problem skali globalnej, który jest obserwowany przez badaczy przynajmniej od dwóch dekad. Proces zdaje się narastać, powodując poważne i często nieodwracalne straty dla rolnictwa i środowiska. W oparciu o analizy, w niektórych krajach mogło już wyginąć nawet 90% wcześniejszej populacji owadów. Nowe badania ukazują jeszcze jeden problem: niektóre gatunki pszczół zdają się wymierać całkowicie.

 

Dwaj naukowcy z Narodowego Uniwersytetu Comahue w Argentynie - Eduardo Zattara i Marcelo Aizen - porównali zapisy z Global Biodiversity Information Facility, czyli platformy, na której badacze i pasjonaci z całego świata rejestrują swoje obserwacje gatunków pszczół. Jak się okazało, w latach 2006-2015 zgłoszono aż 25% mniej wyszczególnionych gatunków miododajnych owadów, niż w okresie przed 1990 rokiem. 

 

Fenomen jest jeszcze bardziej niepokojący, jeśli weźmiemy pod uwagę, że liczba regularnych wpisów w bazie GBIF wzrosła w tym czasie o 55%! Nie ma więc mowy o przypadku i faktycznie istnienie wielu całych gatunków pszczół wydaje się przynajmniej zagrożone.

 

Naukowcy odkryli ponadto, że spadki różnią się od siebie między poszczególnymi rodzinami pszczół. Np. obserwacje gatunków obejmujących rodzinę Melittidae spadły o 41%, a występowanie gatunków z bardziej powszechnej rodziny Halictidae "tylko" o 17%.

 

Trzeba zaznaczyć, że na podstawie badania nie można stwierdzić, że gatunki wymarły, jednak są na tyle rzadkie, że osoby pasjonujące się tematem nie mogły ich napotkać.

 

Eduardo Zattara jako potencjalne przyczyny zaobserwowanego zjawiska wymienia przede wszystkim szerokie stosowanie pestycydów i zachodzące obecnie zmiany klimatyczne. Badacz zaznacza, że populacja ludzka rośnie w ogromnym tempie i żeby sprostać zapotrzebowaniu na żywność używamy efektywnych i tanich sposobów uprawy roślin jednokulturowych, a to powoduje zniszczenie miejsc, gdzie w naturalnych warunkach powstałyby siedliska pszczół.

 

Podobne badanie, z bardzo zbliżonymi wnioskami, przeprowadzili też badacze z Wielkiej Brytanii. W obu przypadkach dane dotyczą jednak głównie Ameryki Północnej i Europy, dlatego naukowcy mówią o konieczności prowadzenia szerszych obserwacji na terenach mniej zindustrializowanych, żeby móc w pełni zrozumieć, jak duży jest problem. Niemniej specjaliści dziedziny na całym świecie mówią zgodnie, że wyniki są wyjątkowo alarmujące i mogą przynieść w konsekwencji ogromne problemy dla świata przyrody, bezpieczeństwa żywnościowego, a w dalszej perspektywie nawet warunków bytowych ludzi.

 

Całość badania opublikowana została na łamach czasopisma On Earth.

 

Źródła: newscientist.com, wcinaj-miod.pl