Paragwajskie Tereré na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO

  • Dodał: Katarzyna Przybyłek
  • Data publikacji: 30.12.2020, 13:54

Dobra wiadomość dla miłośników yerba mate. Jej paragwajski odpowiednik - napój tereré został ogłoszony niematerialnym dziedzictwem kulturowym UNESCO.

 

Tradycyjny napój Indian Guaraní został oficjalnie wyróżniony 17 grudnia br. na liście UNESCO. Jak twierdzi Minister Kultury Paragwaju Rubén Capdevila, tereré ma swoje korzenie w okresie prekolumbijskim, a jego tradycja była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Obecnie piją go wszyscy – dzieci, dorośli, tubylcy i przyjezdni. Czym jest więc uwielbiany przez paragwajczyków napój? To nic innego jak liście ostrokrzewu paragwajskiego, czyli yerba mate zalana bardzo zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Kultura picia tereré jest ściśle związania z położeniem geograficznym i tropikalnym klimatem w którym napój orzeźwia i doskonale gasi pragnienie.

 

Korzyści płynące ze spożycia tej wersji ostrokrzewu wynikają z połączenia yerba mate z Pohã Ñana, co w języku guaraní oznacza zioła o właściwościach medycznych. Do przygotowania pełnowartościowego napoju dodaje się m. in. burrito, które działa uspokajająco, moringę - łagodzącą bóle głowy, cedron, który działa rozkurczowo i przeciwzapalnie czy też yerba buena - miętę indiańską o wielu właściwościach łagodzących.

 

Możemy spotkać się z także z innymi odmianami napoju połączonego z cytryną lub ogórkiem, a także tereré russo, które zalewane jest zimnym sokiem. Jedna z teorii głosi, że taką wersję yerba mate przygotowywali napływający z Rosji i Ukrainy osadnicy, którym nie przypadła do gustu goryczka tradycyjnego napoju.

 

Picie tereré to nie tylko sposób na upał, to również część bardzo ważnej dla paragwajczyków tradycji.

- 24 lutego obchodzimy Narodowy Dzień Tereré, choć tak naprawdę to nasza codzienność. Sposób na wspólne spędzanie czasu, spotkania rodzinne, ale też element każdego dnia. Wszyscy mamy tutaj swoją guampę (naczynie w którym przygotowuje się napój) i ulubioną mieszankę Pohã Ñana. My to po prostu uwielbiamy – mówi Margarita González López, pochodząca z Itapúa.

 

Paragwajczycy mają nadzieję, że zdobycie takiego wyróżnienia otworzy drogę do promowania innych narodowych produktów. Wpisanie tereré na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO zwraca uwagę na wartość regionalnych produktów, dzięki którym i my możemy lepiej poznać kulturę południowoamerykańskich krajów.  

Katarzyna Przybyłek – Poinformowani.pl

Katarzyna Przybyłek

Z wykształcenia mgr stosunków międzynarodowych. Prywatnie miłośniczka podróży i dobrych książek.