Fish'n'Chips może zniknąć z menu

  • Dodał: Karol Truszkowski
  • Data publikacji: 18.06.2019, 13:11

Popularny brytyjski posiłek może wkrótce przestać pojawiać się na stołach. Źródłem problemów jest globalne ocieplenie. Zespół naukowców przeprowadził badania w rejonie Antarktydy.

 

Ryba z frytkami - potrawa, która jednoznacznie kojarzy się z Wielką Brytanią. Jak nazwa wskazuje, jest to smażona ryba, najczęściej dorsz lub łupacz, w cieście lub bułce tartej podawana z dodatkiem frytek. Całość zostaje skroplona octem słodowym i posypana solą. Według naukowców, to tradycyjne i bardzo popularne danie może wkrótce zniknąć z menu. Zagrożeniem jest globalne ocieplenie. Podstawą do postawienia tezy były badania prowadzone na Antarktydzie.

 

Jednym ze skutków wzrostu temperatur w skali globalnej jest spadek zawartości tlenu w wodach mórz i oceanów. Według profesora Johna Spicera, zoologa morskiego z Uniwersytetu w Plymouth, tylko przez ostatnie 50 lat doszło do zmniejszenia rzędu 2-5%. Proces ten powoduje z kolei zmniejszanie się rozmiarów ryb, natomiast dla większych gatunków, w tym dorsza i łupacza, stanowi drogę do wyginięcia. Wcześniej spekulowano, iż populacja tych ryb może się zmniejszyć o 25% do 2050 roku. Według raportu, niekontrolowana emisja gazów cieplarnianych będzie miała większy wpływ na ekosystemy morskie niż przypuszczano.

Źródło: Philosophical Transactions of the Royal Society B.
Karol Truszkowski – Poinformowani.pl

Karol Truszkowski

Miłośnik geografii, historii XX wieku, ciężkiej muzyki i japońskiej popkultury. Absolwent Wydziału Geografii i Studiów Regionalnych Uniwersytetu Warszawskiego.