Jaki masz typ jelita?

  • Data publikacji: 05.05.2018, 14:23

Naukowcy z Instytutu EMBL w Heidelbergu - badając florę bakteryjną Europejczyków, Amerykanów i Azjatów - odkryli trzy enterotypy (typy jelitowe) jakimi są: Bacteroides, Prevotella oraz Ruminococcus. Ale jakie to ma dla nas znaczenie?

 

"Odkryliśmy, że skład drobnoustrojów w jelicie człowieka nie jest przypadkowy" - wyjaśnia Peer Bork, kierownik naukowy z EMBL.

 

Rodzaj bakterii, który występuje najliczniej w naszej florze bakteryjnej, decyduje o tym, do którego z typów jeitowych się zaliczamy. "Znajomość enterotypu danej osoby może umożliwić w przyszłości przewidywanie rozmaitych cech, takich jak zdolność metabolizowania soi, stan nerwów czy ryzyko określonych chorób" - uważa dr Giulia Enders.


Bacteroides
To mistrzowie rozkładania węglowodanów, którzy posiadają ogromną kolekcję genów. Dzięki nim mogą wyprodukować dowolny enzym trawienny. Przyczyniają się do produkcji witaminy H. Podejrzewa się je o to, że przyczyniają się do występowania nadwagi u ludzi. Bakterie z tej rodziny występują częściej u osób, których dieta bogata jest w mięso i nienasycone kwasy tłuszczowe.


Provotella
Ten enterotyp najczęściej występuje u wegetarian. Bakterie te skupiają swoją uwagę przede wszystkim na proteinach. Podczas ich rozkładu powstają związki siarki, które przy udziale bakterii Desulfovibrionales skutkują powstawaniem witaminy B1. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.


Ruminococcus
Ten typ flory jelitowej jest przedmiotem sporów, ponieważ niektórzy badacze wyróżniają jedynie dwa enterotypy. Prawdopodobnie ulubionym pożywieniem tych mikroorganizmów są roślinne ściany komórkowe. Bakterie tego typu produkują hem, którego nasz organizm potrzebuje między innymi do wytwarzania krwi.